MMU and UUM-pilih kasih terhadap MMU

Recognition of UUM’s law degree was rather difficult but that was not the case for MMU, despite my complaint about MMU’s manipulation of marks to LAN/MQA and the Bar Council.

Why was that?

Money….Money …..Money and …………I shall leave you to think of other reasons, come on, you can come up with the reasons in a jiffy, it’s not rocket science 🙂

The good news is UUM’s law degree attained  the  long-sought recognition as if the recognition is given to only MMU  which commenced its law programme later than UUM, discrimination would be crystal clear.

Email from MQA previously known as LAN

—————————————————-
— On Thu, 2/5/09, Anwar Halim Nor Hashim <anwarhalim@mqa.gov.my>wrote:

From: Anwar Halim Nor Hashim <anwarhalim@mqa.gov.my> Subject: FW: Marks manipulation at Multimedia University (MMU) To: yasminnorhazleena@yahoo.com Cc: “Dato’ Syed Ahmad Hussein” <Syedahmad@mqa.gov.my>, “Zita Mohd Fahmi” <zita@mqa.gov.my>, “Balakrishnan Vassu” <bala@mqa.gov.my> Date: Thursday, February 5, 2009, 2:43 PM

Salam Cik Yasmin

 

Merujuk kepada email puan bertarikh 30 Januari 2009, satu lawatan siasatan bersama dengan panel penilai yang dilantik oleh Lembaga Akreditasi Negara (LAN) ketika itu telah dijalankan. Hasilnya adalah seperti berikut:

 

Jawatankuasa Peperiksaan Fakulti telah ditubuhkan oleh pihak Multimedia University (MMU) untuk menyiasat isu permakahan terhadap kadar kegagalan pelajar yang tinggi di dalam mata pelajaran Legal Language II. Hasil siasatan tersebut dibawa ke Senat untuk keputusannya. Pihak Senat telah memutuskan bahawa tiada unsur manipulasi dari pihak fakulti di dalam hal ini.

 

Sekian terima kasih

 

 

Anwar Halim Nor Hashim

Pegawai Eksekutif

Unit Penguatkuasaan

Bahagian Koordinasi Jaminan Kualiti

Agensi Kelayakan Malaysia

 

 

—–Original Message—– From: yasmin noor [mailto:yasminnorhazleena@yahoo.com] Sent: Friday, January 30, 20098:55 AM To: Suhana Ramli; Suhana Ramli Cc: Dato’ Syed Ahmad Hussein Subject: Marks manipulation at Multimedia University (MMU)

 

Askm Puan

Berdasarkan email Puan di bawah, saya ingin memohon daripada Puan maklumat yang terkini daripada pihak puan berkenaan dengan Penyelewengan Di Multimedia University pada kadar yang segera.

Terima Kasih.

On Tue, 9/25/07, Suhana Ramli <suhanaramli@lan.gov.my> wrote:

From: Suhana Ramli <suhanaramli@lan.gov.my> Subject: RE: marks final To: “yasmin noor” <yasminnorhazleena@yahoo.com> Date: Tuesday, September 25, 2007 , 7:46 AM

Assalammualaikum w.b.t.h puan,

 

Untuk pengetahuanpuan, walaupunpihakkamitidakmempunyaikuasauntukmencampurisenattetapipihakkamisentiasamengambilperhatianterhadapaduanpihak yang dikemukakanolehpihakpuan. Untuk maklumat puan juga, setelah pihak kami mengadakan perbincangan berkaitan aduan puan, satu perancangan telah dibuat dimana kami akan mengadakan audit di MMU berdasarkan aduan yang dikemukakan. Pihak kami akan sentiasa memberikan maklumat yang terkini kepada pihak puan.

 

Diharap pihak puan dapat bersabar.

 

Sekian, terima kasih.

 

Yang menjalankan tugas;

SUHANA BINTI RAMLI

PENGURUS PERUNDANGAN DAN PENGUATKUASAAN

LEMBAGA AKREDITASI NEGARA

TKT 13B, MENARA PKNS-PJ

17, JALAN YONG SHOOK LIN

46050 PETALING JAYA

SELANGOR DARUL EHSAN

 

 

—–Original Message—– From: yasmin noor [mailto:yasminnorhazleena@yahoo.com] Sent: Monday, September 24, 20075:13 PM To: Suhana Ramli Subject: RE: marks final

 

Wslm Puan

Jadi sekiranya saya maklumkan pada MMU maknanya mereka akan tahu bahawa saya telah report kepada Lan. Puan, MMU telah banyak menyusahkan hidup saya, lagipun berdasarkan jawapan Puan saya rasa Lan tidak menganggap perbuatan menipu markah oleh Senate tidak beretika kerana Puan menyatakan Lan tiada kuasa kerana Senate telah luluskan. Terima kasih banyak2 saya sudah hilang keyakinan terhadap integriti di Malaysia.
Suhana Ramli <suhanaramli@lan.gov.my> wrote:

Assalammualaikum puan,

Berkaitan dengan paper exam pelajar yang puan hendak berikan kepada pihak kami, kami sedia menerimanya. Namun begitu, minta puan maklumkan kepada MMU bahawa kertas jawapan pelajar itu puan akan serahkan kepada kami.

Sekian, terima kasih.

Yang benar,

SUHANA BINTI RAMLI

Email from  the BAR Council’s office bearers about MMU’s manipulation of marks

—————————————————————-

— On Sat, 9/15/07, yasmin noor <yasminnorhazleena@yahoo.com>wrote:

From: yasmin noor <yasminnorhazleena@yahoo.com> Subject: Re: All is not reasonably well To: “Ambiga Sreenevasan” <ambiga@sreenevasan.com> Date: Saturday, September 15, 2007, 10:11 AM

Dear Madam Ambiga
At this juncture, I cannot comment but I strongly believe that this case is worse that Khalid Yusof’s case, but of course in Malaysia, integrity is lost and elusive. Thanks.
Ambiga Sreenevasan <ambiga@sreenevasan.com> wrote:
Dear Puan Yasmin,
As promised, I raised your matter at the Q.B. meeting yesterday.
I understand you have spoken to a representative from LAN who will be looking into this matter and reporting back to us.
I hope all is reasonably well.
Regards,
Ambiga
Ambiga Sreenevasan
Partner
SREENEVASAN
Ground Floor, Block A
Kompleks Pejabat Damansara
Jalan Dungun
50490 DamansaraHeights
Kuala Lumpur
Tel No : 03-2095 2122
Fax No : 03-2095 1322
Advertisements

Comments are closed.